Ağrı

ROMANLAR

Mahmudo İle Hazel(Ömer Polat)

“Mahmudo ile Hazel”de yıllardır baskı ve zulüm altında tutulan yoksul Kürt halkının yaşantısı kendi dil özellikleriyle anlatılmaktadır. Bu romanda üretim ilişkilerinin gelişmesiyle başlayan toplumsal değişimleri, iki insanın öyküsüyle birlikte izleyecek ve onları yaratan maddi ortamın belirleyici gerçekliği içinde görebileceksiniz. Sadece bu yanıyla bile “Mahmudo ile Hazel” çok az romanın ulaşabildiği bir bakış açısına sahip. (HABERLER.COM, 2013)

Ağrıdağı Efsanesi(Yaşar Kemal)

Bir aşk destanı olan Ağrı Dağı Efsanesi geleneklerini Mahmut Han’a karşı savunan Ahmet ile Gülbahar arasındaki aşkı konu alır. Efsanelere ve halk söylencelerine yürekten bağlı Yaşar Kemal’in bu romanı, insan psikolojisinin derinliklerini de içerir. (kitapyurdu 2019)

Halk Hikayesi, Hikaye, Destan

Cehennem Deresi(Erkan Kösedağ)

Erkan Kösedağ, 2000 yılında Ağrı Dağı’nda yaşanan ölümlü bir dağ kazasını duyduğu kadarıyla kendi hayal gücüyle hikâyeleştirmiş ve bunu da gerçek ve hayali olayları, gerçek ve hayali kahramanlarla harmanlayarak okuyucuda gerçeklik duygusu yaratacak bir kurguyla kaleme aldığı romanının içerisine yerleştirmiş. Ağrı Dağı etrafında çeşitli olayların ve diyalogların da kullanıldığı bu kitap gerçeklik duygusuyla kendisini okutmayı başarıyor bence. Dağcılık

edebiyatımıza yeni katılan bu özgün denemesinden dolayı Erkan Kösedağ’ı kutluyorum… Uzun bekleyişin ardından yıllar sonra Ağrı Dağı’na çıkıyordum. Benim için o an dağcılık yaşantımda bir dönüm noktasıydı. Ağrı tırmanışı sonrasında daha yüksek ve zor birçok dağa zirve yaptım. Ancak Ağrı Dağı benim için hep farklıydı. Heybetli duruşu, bakışı ve zirveyle dağcıları buluşturması, bir kere daha oraya çıkma isteğini uyandırır insanda. Hakkında birçok efsane yazılmış bu gizemli dağ sadece dağcıların değil hayata farklı bakanların da görmek istediği mistik ulu bir doruktur. Bu kitap aşk, hüzün ve gerçekleri yalın bir dille okuyucusuna sunuyor. Ağrı Dağı’nı farklı bir yaklaşımla bize sunan bu kitap İskender Iğdır’ı da bir daha anmamıza vesile oldu. (okurkitap, 2024)

Bir Efsane

Kerem ile Aslı EFSANESİ

Anadolu’da çok sevilen Kerem ile Aslı hikayesi’nin bir bölümü Ağrı’da geçer; dumanda yolunu şaşıran Kerem, türkü ile Ağrı dağından yol ister, birdenbire murat suyu karşısına çıkıp ta önünü kestiğinde ondanda geçit vermesini talep eder. Eski Doğubayazıt’ta geçen bölümü şöyledir.

Aslı’nın peşinde diyar diyar gezen Kerem, onun izini bir gün Bayazıt’ta bulur. Aslı Keşiş’in Bahçesinde saklanmıştır. Kerem bir yolunu bulup keşişin karısı ile görüşür, Kerem Aslı ile konuşabilmek için keşişin karısının ileri sürdüğü teklifleri kabul eder. Aslının yüzünü görebilmek, onunla konuşabilmek için 32 dişini sırayla çektirir. Sonradan elini sürdüğünde tüm dişleri eskisi gibi olur.(engelsizedebiyat 2024)

Bir Kelime

Ağıl: Hayvanların dışarıda kapatıldığı yer

Bir Deyiş

Azıcık ağrıya aş bastırır